HAMAMBÖCEĞİ

         Kalorifer böceği olarak da bilinen bu böcek açık kahverenginde ve ön göğüs bölgesinde iki koyu bant taşırlar. 10-12 mm boyundadır. Hamam böcekleri çok kolay bir yerden bir yere geçebilir veya taşınabilirler. Bu haşere türü yumurta yöntemiyle ürer ve çoğalır. Hamam böcekleri içinde yumurta bulunan kapsüller halinde ürerler. Hamam böcekleri her bir kapsül içinde 35-40 adet yumurta bulunur. Bu böcekler yumurtalarını sırtlarında taşıyarak gittikleri her yere yumurtalarını götürürler. 18 gün sonra yavrular yumurtalardan çıkar. Yıl içerisinde 8-10 defa yumurtlayabilirler. Dişi hamamböcekleri öldükleri anda bile yumurta bırakırlar. Bu hamamböceği türü bulunduğu alandaki her şeyi yiyebilir. Her türlü pisliği, mikrobu taşırlar ve bulaştırırlar. Evlerde ilk yerleşecekleri mekânlar mutfak ve banyolardır. Karanlığı severler bu nedenle geceleri ortaya çıkarlar. Nemli, sıcak ve pis yerlerden hoşlanırlar. Kazan dairesi, depo bodrum altı gibi yerlerde yoğun olarak bulunurlar. Genellikle gıda yerlerinde görülürler. Bu böcekler gıda zehirlenmeleri, verem, hepatit, mantar hastalıkları gibi çeşitli hastalıkların mikroplarını taşırlar ve bulaştırırlar.

 AMERİKAN HAMAMBÖCEĞİ

             Ortalama uzunluğu 3,5-4 cm civarındadır. Kalkan’ının üstünde soluk sarı bir “8” figürü vardır. Rengi kırmızımtırak kahverengidir. Buhar tünelleri ya da kazan daireleri gibi çok sıcak ve rutubetli ortamları tercih eder. Yumurta kapsülünde 8-16 yumurta bulunması ve ergin hale gelmesi bir yıl sürdüğünden, daha az sayıda bulunurlar. Erginler iki sene kadar yaşayabilirler. Güney şehirlerinde, Amerikan hamamböceği yakacak odun yığınları içinde, ağaç kovuklarında, bitki köklerini sıcaktan korumak için yere serilen ağaç kabuğu ve yapraklardan oluşmuş örtüde, teraslarda yaşarlar.     

 

ORYANTAL HAMAMBÖCEĞİ

    Oval biçimli, parlak siyah ve çok koyu kahverengindedirler.25-30 mm. boyundadırlar. Erkeklerin kısa kanatları işlevsel olup, dişilerin ise körelmiştir. Erkeklerinin iki kahverengi kanadı vardır. Dişileri oval erkekler ise daha ince yapıdadır. Halk arasında KARAFATMA diye de tabir edilirler. Bu haşere türleri bodrum, bina boşlukları, lağımlarda ve ev içlerinde yuvalarını yaparlar. Ömürleri 6 ay kadardır. Her türlü gıda ve organik maddeyi yeme özelliğine sahiptirler. Her türlü pisliği, mikrobu taşırlar ve bulaştırırlar. Bu böcekler gıda, su ve sıcağa duydukları ihtiyaçtan dolayı insanların yaşadığı her alanda görünürler. Özellikle evlerde ilk yerleşecekleri mekânlar mutfak ve banyolardır. Bu haşere türü zamanın büyük bir bölümünü yuvalarında geçirir. Karanlığı severler bu nedenle geceleri ortaya çıkarlar. Dirençlidirler. Bu böcekler gıda zehirlenmeleri, verem, hepatit, astım gibi hastalıkların mikroplarını taşır ve bulaştırırlar.